Keyboard switches

Dette kapitel i eventyret om #SørensNyeKeyboard er en direkte konsekvens af at Esben Hardenberg var så flink og altruistisk at lade en gruppe af os keyboard-nørder prøve et udvalg af de switches han tilbyder i sin shop.

Jeg prøvede alle 14 forskellige, inkl dem der på papiret lød som det perfekte for mig. Men det var de ikke da jeg først fik dem testet. Der var flere andre spændende kandidater, men jeg faldt pladask for "Tealios". Lyden og følelsen var bare helt perfekt til mig til trods for at de er "linear" og ikke "tactile" som jeg troede jeg foretrak. En switch består af nedenstående komponenter som alle påvirker følelsen og lyden når man trykker på dem. En tactile switch har et lille bump man skal passere, hvor man så kan mærke at kontakten er aktiveret. En linear switch har derimod samme modstand hele vejen ned. Der findes også "clicky" switches som udover bumpet som tactiles også har et hørbart KLIK. Disse er ikke populære i åbne kontormiljøer.

Udover disse 3 grundlæggende grupperinger vil tastefølelsen og lyden blive påvirket af de anvendte materialer, finish og mods. Dårlig finish kan f.eks. være billigere key stems der "skraber" lidt mod kanterne eller er for løse så tasten "vakler" i modsætning til dyrere stems der bare glider perfekt.

Mods kan f.eks. være lube og film. Lube er ganske enkelt speciel smørelse på plast- og metaldelene så de bevæger  sig jævnt og uden mislyde. Film en en tynd, udskåret plastfilm der lægges som en pakning mellem de to halvdele af switchens casing, for at undgå at de kan bevæge sig og derved ændre lyden og tastefølelsen. Det virker måske fjollet at gå op i SÅ små detaljer når man kan købe et nyt tastatur for 60kr som strengt taget også kan løse arbejdsopgaven, men når man bruger 8 timer om dagen på at taste med de meget følsomme fingerspidser vi mennesker nu engang har, så gør det altså en forskel at tingene føles rigtigt. En af fordelene ved det tastatur jeg købte er at det har såkaldte "hot swap sockets". Det betyder at jeg ikke skal tænde op i loddekolben for at skifte switches.

Det var et ret dyrt tastatur, så muligheden for at lave det helt perfektvar nærmest et krav - og nu nærmer vi os. de switches jeg fik det leveret med var et rimeligt sikkert valg da de var praktisk talt magen til dem jeg havde før. Jeg lubede dem selv, men var også på udkig efter noget bedre. Jeg havde altid haft tactiles og troede det bedste ville være at finde de ultimative tactiles, men da jeg prøvede linears var jeg solgt. Så meget mere smoooooth! Der var forskellige linears i pakken, men da jeg prøvede Tealios var sagen afgjort.

Jeg kan ikke dele forskellen i tastefølelse mellem Tealios og de Khail Box Browns jeg havde før, men forestil dig forskellen på en Mondeo og en Mercedes. Deromkring. Forskellen i lyd kan jeg dog dele - venstre halvdel er Khail Box Browns, højre er Tealios.

0:00
/

Kæmpe tak til @EsbenHardenberg fra mit nørdehjerte for at muliggøre prøveturen, markant mindre tak fra mit dankort. Alle jer derude som taster hver dag, men aldrig har prøvet et godt, mekanisk tastatur burde unde jer selv den oplevelse. Bare sørg for at have pengene klar.

Soren

Soren