10,000 Days

You're the only one who can hold your head up high.
Shake your fist at the gates saying,
"I've come home now!"
"Fetch me The Spirit, The Son and The Father."
"Tell them their pillar of faith has ascended."


Velkommen til historien om mit yndlingsnummer.
Vi taler faktisk om to numre der hænger sammen, nemlig "Wings For Marie (Pt 1)" og "10.000 Days (Wings pt 2)" fra Tools album "10.000 Days". De er som alle andre sange fra Tool skrevet af frontmand Maynard James Keenan og handler om hans mors død næsten præcis 10.000 dage efter den aneurisme der lammede hende i den ene side af kroppen da Maynard var 11 år gammel. Han boede alene med sin dybt religiøse mor på det  tidspunkt og da hun blev hentet af ambulancen kl 2 om natten stod han alene tilbage og græd foran huset. En nabo og medlem af moderens menighed kom ud og spurgte hvad der foregik. Maynard forklarede det hele og naboen sagde "Okay." og gik tilbage i sit eget hus; Maynard måtte klare sig selv. Da moderen kom tilbage fra sygehuset var hun lammet i den ene side af kroppen og skulle have hjælp til alt. Pengene var små og efter kort tid måtte Maynard stå for det meste af plejen og det praktiske arbejde. Moderen selv var overbevist om at aneurismen faktisk var Gud som prøvede hendes tro. Hun blev om muligt endnu mere troende i kampen for at bevise sin dedikation til Gud, imens Maynards spirende tvivl i stedet gjorde ham til agnostiker. Han er stadig meget spirituel, men tror så afgjort ikke på "Gud" og nærer en dyb foragt til organiseret religion og især de nærmest fanatiske amerikanske menigheder som den hans mor tilhørte. Hun havde været en del af den hele livet, lavet masser af frivilligt arbejde og nu var der nul hjælp fra dem. Ikke alene det, der gik TO ÅR før hun overhovedet fik lov at vise sig i kirken igen fordi pastoren mente det var højst upassende at hun ikke kunne klæde sig pænt nok eller sidde "normalt" i kirken. Hun var lam i den ene side af kroppen, brugte ble og hendes søn måtte hjælpe hende med alt. Puha, den slags ville de ikke se i kirken. Maynard har skrevet flere sange om sit stadig mere anstrengte forhold til moderen Judith Marie (tjek f.eks. "Passive" og "Judith" fra hans andet band A Perfect Circle), men da hun døde flere år senere skrev han Wings for Marie/10.000 Days om hvordan det var at komme hjem til den lille by og møde menigheden igen. Hele teksten til Wings kan findes her og 10.000 Days er her. Der er ingen tvivl om hans kærlighed til moderen og at han så hendes tro som noget oprigtigt og rent, men pastoren og resten af menigheden giver han ikke meget for. Wings handler om moderen og hvordan hun støttede Maynard. Læs gerne hele teksten, men den slutter på to stærke linier:
See? I'm alright, now
It's time for us to let you go.

Herfra glider den over i 10.000 Days og hans foragt for dem han ser som falske troende drypper af hvert vers:

We listen to the tales and romanticize,
How we'd follow the path of the hero.
Boast about the day when the rivers overrun,
How we rise to the height of our halo

De snakker i årevis om hvor gode de er, hvordan de er sikre på at komme i himlen og hvor godt de vil klare alt og gøre sig fortjent til deres glorier, men ingen af dem har oplevet ægte modstand som Judith Marie har:

Feigning all the trials and the tribulations.
None of us have actually been there,
Not like you...

Menigheden kondolerer Maynard, fortæller hvor meget de holdt af hans mor og at hun er et bedre sted nu, men han husker stadig hvordan de vendte ham ryggen da det gjaldt:

Ignorant siblings in the congregation.
Gather around spewing sympathy,
Spare me...
None of them can even hold a candle up to you.
Blinded by choice, these hypocrites won't see.

Det der især rammer mig i teksten er Maynards beskrivelse af hvordan hans mor er steget op til himlen, men ikke underdanig og ydmyg. I stedet synger han at hun bør hamre på perleporten, bede om at tale med chefen og forlange sine englevinger LIGE NU:

You're the only one who can hold your head up high.
Shake your fist at the gates saying,
"I've come home now!"
"Fetch me The Spirit, The Son and The Father!"
"Tell them their pillar of faith has ascended."
"It's time now!"
"My time now!"
"Give me my... Give me my wings!"

Maynard giver ikke 5 potter pis for Religionen og menigheden, men nu hvor The Real Deal, en kristen af både ord og gerning er kommet op til himlen har de bare at lukke hende ind lige på stedet. Sidste vers i sangen er Maynards afsked med moderen på sygehuset:

Daylight dims leaving
cold fluorescence.
Difficult to see you in this light.
Please forgive this bold suggestion:
Should you see your maker's face tonight,
Look him in the eye,
Look him in the eye and tell him:
"I never lived a lie,"
"never took a life,"
"But surely saved one."
"Hallelujah It's time for you to bring me home."

Jeg mistede selv min far da han var 55 og jeg var 22. Han var ikke en engel. Hvis de kristne har ret tror jeg faktisk at han skulle med elevatoren nedad, men 10.000 Days rammer mig hårdt. Når man midt i sorgen står omgivet af mennesker man aldrig før har set og den chef han arbejdede sig ihjel for stift giver hånd & kondolerer imens han beder os sige til hvis der er noget han kan hjælpe med... FFS mand, pak al jeres phony bekymring og omsorg væk, jeg ville jo bare have min far tilbage. ANYWAY, jeg kan ret gode lide de to numre. Tjek dem på din foretrukne platform, gerne med teksten foran dig.

Soren

Soren